Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako vybrať správnu laserovú tlačiareň?

Blog
25.05.2021

Technológie tlačiarní sa vyvíjajú rýchlym tempom a množstvo nových možností a funkcií sťažuje ich výber. Laserové tlačiarne majú veľa výhod – zabezpečia najlepšiu kvalitu tlače, dosahujú najvyššiu rýchlosť tlače a najefektívnejšiu prevádzku z hľadiska nákladov.

Ak potrebujete novú laserovú tlačiareň, máme pre vás pár tipov ako si vybrať tú správnu laserovú tlačiareň pre vás.

10 tipov, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere novej laserovej tlačiarne

Najnovšie technológie nám umožňujú pracovať s dokumentmi cez smartfón, tablet, alebo notebook. Digitalizácia dokumentov zredukovala množstvo papierových dokumentov nielen v domácnostiach, ale najmä vo firmách. Napriek tomu sme sa papierových dokumentov nezbavili a ich tlač je stále  potrebná na dennej báze nielen vo firmách, ale aj v domácnostiach.

Technológie tlačiarní sa vyvíjajú rýchlym tempom a množstvo nových možností a funkcií sťažuje ich výber. Laserové tlačiarne majú veľa výhod – zabezpečia najlepšiu kvalitu tlače, dosahujú najvyššiu rýchlosť tlače a najefektívnejšiu prevádzku z hľadiska nákladov.

Ak potrebujete novú laserovú tlačiareň, máme pre vás pár tipov ako si vybrať tú správnu laserovú tlačiareň pre vás.

Čo a koľko potrebujem tlačiť

Výber tlačiarne začnite pri množstve a type dokumentov, alebo fotografií, ktoré budete bežne tlačiť. Ak bežne tlačíte menšie objemy, stačí vám menšia tlačiareň. V kanceláriách tlačiarne používa viac užívateľov a je výhodnejšie investovať do veľkoobjemovej tlačiarne, ktorá zvládne vyššie zaťaženie.

Čiernobiela alebo farebná tlač?

Prispôsobte výber typu dokumentov, ktoré potrebujete tlačiť. Ak tlačíte len bežnú čiernobielu dokumentáciu ako sú faktúry, objednávky, alebo dodacie listy, nemusíte investovať do farebnej tlačiarne - stačí vám čiernobiela laserová tlačiareň.

Náklady na tlač a energetická spotreba

Čím viac tlačíte, tým viac dbajte na prevádzkové náklady tlačiarne. Náklady na tonery pri veľkoobjemovej tlači (1000 a viac strán mesačne) môžu byť vysoké najmä pri lacnejších zariadeniach. Laserové tlačiarne sú efektívnym riešením – vyššia cena pri ich nákupe sa vám však odrazí na nižších prevádzkových nákladoch. Náklady na tlač ovplyvňuje aj spotreba elektrickej energie. Myslite na to už pri výbere tlačiarne a voľte energeticky menej náročné zariadenie.

Tlačiareň, alebo multifunkčné zariadenie?

Ak potrebujete len tlačiť dokumenty, alebo fotografie, stačí vám bežná laserová tlačiareň. Do kancelárií je vhodnejšie a efektívnejšie riešenie multifunkčná laserová tlačiareň, ktorá má oveľa viac funkcií a dokáže nahradiť ďalšie zariadenia. Multifunkčné zariadenia vám umožní aj scanovanie dokumentov, ich odosielanie v rámci lokálnej siete, ale aj scanovanie na USB kľúč alebo prostredníctvom cloudového rozhrania.

Laserové tlačiarne nájdete tu.

Laserové multifunkčné tlačiarne nájdete tu.

Zásobník a podávač papiera

Tlačíte len na bežný papier formátu A4, alebo využívate aj iný typ papiera? V kanceláriách sa často tlačia obálky, štítky, alebo sa využíva hrubší papier na tlač. Zohľadnite tieto potreby aj pri výbere tlačiarne, ktorá disponuje viacúčelovým zásobníkom a podporuje aj neštandardné typy vkladaných materiálov.

Konektivita

Tlačiarne pre kancelárie sú zdieľanými zariadeniami, preto musia byť jednoducho pripojiteľné do lokálnej siete. Overte si, aké možnosti pripojenia má vybraná laserová tlačiareň a či nič nebude brániť jej prepojeniu prostredníctvom USB, bezdrôtovej siete, alebo intranetu.  Niektoré tlačiarne disponujú funkciou NFC, ktorá umožňuje prieme pripojenie rôznych zariadení na tlačiareň a ich spárovanie. Ak využívate vo firme cloudové služby, pýtajte sa na to, či tlačiareň podporuje aj takéto riešenie.

Jednoduché použitie

Tlačiareň bude používať viac užívateľov, preto by mala byť jednoducho ovládateľná. Vyberte si zariadenie s dotykovým displejom, ktorý zjednodušuje prácu s tlačiarňou a má zabudovaný prístup k rôznym aplikáciám.

Hladina hlučnosti

Hlučnosť niektorých zariadení môže byť rušivá najmä vo veľkých firmách a zdieľaných kanceláriách. Niektorí výrobcovia uvádzajú v technických parametroch aj hladinu hluku v decibeloch. Ak tento údaj nenájdete, skúste zájsť do predajne a vyskúšať si hlučnosť na vystavených zariadeniach. Spotreba energie laserovej tlačiarne.

Procesor a pamäť

Kapacita pamäte rozhoduje o tom, ako rýchlo bude tlačiareň spracovávať tlačové úlohy. Ak tlačíte grafické súbory, počítajte s tým, že tlačiareň musí mať dostatok miesta na uloženie tlačových dát pri ich prenose. Porovnať kvalitu procesorov nedokážu bežní užívatelia. Pýtajte sa preto odborníkov na rýchlosť v megaherzoch, ktorá určuje schopnosť tlačiarne spracovať tlačové úlohy.

 

Veľkosť laserovej tlačiarne

Veľkosť tlačiarne je dôležitý parameter nielen pre domácnosti, ale aj v kanceláriách. Myslite na to, aký priestor máte vyhradený pre tlačiareň. Ak potrebujete multifunkčnú tlačiareň, ktorá je objemnejšia, jej presun a inštalácia môže byť náročnejšia.  Pri obmedzenom priestore je vhodné prehodnotiť funkcionality a reálne potreby, ktoré majú vplyv na veľkosť zariadenia.

 

Pomoc pri výbere

Vyznať sa v technických parametroch laserových tlačiarní nie je jednoduché. Ak sa neviete rozhodnúť, obráťte sa na odborníkov, ktorí vám pomôžu vybrať ideálnu laserovú tlačiareň pre vašu domácnosť, alebo kanceláriu.

Všetky laserové tlačiarne nájdete tu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia