Kategórie
 
 
 
 
 
 

Investícia do skenera sa oplatí

Blog
25.05.2021

Premýšľate nad investíciou do skenera, ale nevyznáte sa v najnovších technológiách?

Poznáte to  - potrebujete skener do domácnosti, alebo do vašej kancelárie a napriek množstvu dostupných informácií sa neviete rozhodnúť. Na trhu je množstvo známych aj neznámych značiek, či rôzne typ skenerov. Pri rozhodovaní si ujasnite odpovede na základné otázky.

Premýšľate nad investíciou do skenera, ale nevyznáte sa v najnovších technológiách?

Poznáte to  - potrebujete skener do domácnosti, alebo do vašej kancelárie a napriek množstvu dostupných informácií sa neviete rozhodnúť. Na trhu je množstvo známych aj neznámych značiek, či rôzne typy skenerov. Pri rozhodovaní si ujasnite odpovede na základné otázky:

  1. Čo budete bežne skenovať?

Je rozdiel, či pôjde o obyčajné dokumenty, knihy, alebo fotografie, ktoré si vyžadujú vysoké rozlíšenie pre zachovanie kvality.

  1. Aký priestor pre skener máte k dispozícii?

Veľkosť zariadenia hrá veľkú úlohu najmä v obmedzenom priestore, kde potrebujete využiť každý priestor efektívne.

  1. Kancelária, alebo domácnosť?

Výber skeneru do kancelárie musí spĺňať iné parametre ako skener pre domácnosť.

  1. Aký máte rozpočet?

Aj keď nemáte prehľad o cenách, premyslite si koľko približne ste ochotní investovať do skeneru, uľahčí vám to výber medzi jednotlivými značkami.

Typy scannerov

Výber skeneru sa zdá na prvý pohľad jednoduchý. Aj keď na trh prichádzajú mnohé inovácie, technológia skenerov sa príliš nemení. Ako si vybrať skener práve pre vás a vaše potreby? Máme pre vás pár tipov ako sa rýchlo a jednoducho rozhodnúť. Ak však potrebujete pomoc odborníkov, neváhajte nás osloviť, poradíme vám.

Stolné skenery

Najpoužívanejším je stolný plošný skener. Používa sa veľmi jenoducho – na sklenenú plochu položíte dokument a zoscanujete ho. Pod sklenenou plochou je snímací mechanizmus, ktorý zosníma dokument alebo fotografiu a uloží snímku do pripojeného počítača. Najbežnejšie skenery sú schopné snímať plochu vo veľkosti A4, alebo A3, záleží od typu. Tento typ skeneru si vyžaduje väčšie miesto, musíte počítať s vyhradeným priestorom na stole.

Stolový preťahovací skener nemá sklenenú plochu na snímanie, dokument vložíte so podávača a skener funguje ako fax – dokument si vtiahne sám a nasníma ho. Výhodou tohto typu je, že zaberie menší priestor a býva rýchlejší ako stolné skenery. Nevýhodou je, že si neporadí s fotografiami a pracuje s maximálnym formátom A4.

Stolné skenery nájdete tu.

Skenovanie fotografií a diapozitívov

Ak skener potrebujete na snímanie negatívov alebo fotografií, ten správny typ pre vás je filmový skener. Kvalita, vysoké rozlíšenie a farebná hĺbka výsledných skenov je neporovnateľná. Čím vyššiu kvalitu potrebujete, tým je vyššia aj cena skenera.

Prenosný skener

Ideálny pre mobilnú kanceláriu a rýchle presuny je prenosný skener. Má kompaktné rozmery a jednoducho sa dá používať aj pri cestovaní. Výhodou je, že sa dobíja cez USB a prenos snímok do telefónu alebo počítača jednoducho vyriešite cez WIFI. Nevýhodou je kvalita skenov, ktorá nie je taká vysoká , ako pri stolových skeneroch. 

Prenosné skenery nájdete tu.

Dokumentový skener

Nie je to tak, že žiadny z predchádzajúcich skenerov by nebol schopný naskenovat klasický dokument. Ale existujú modely, ktoré sa špecifikujú výhradne na to, a preto kvalita výsledných súborov bude poznateľne vyššia. Vďaka robustnejšej konštrukcii zvládnu vybaviť velké množstvo skenov za deň, obvykle sa nestane, že ich preťažíte. Z tohto hladiska budú vhodné predovšetkým do kancelárii. Bývajú tiež rýchlejšie, a preto sa predávajú takmer výhradne s podávačom, abyste nemuseli každý dokument vymeniť zvlášť. Tie kvalitnejšie modely dokážu skenovať obojstranne. Na jeden „prejazd“ skenovacej mechaniky se naskenujú obe strany dokumentu.

Epson DS-1630

Epson DS-7500

Epson 12000XL

Bubnový skener

Patria medzi najkvalitnejšie zariadenia na trhu a to sa odráža aj na ich cene. Naskenované materiály majú vysokú kvalitu rozlíšenia a sú určené takmer výhradne profesionálom.

Rýchlosť skenovania

Bežný skener potrebuje na nasnímanie dokumentu približne 30 sekúnd. Niektoré modely to dokážu aj za tretinu času. V manuále skeneru sa najčastejšie uvádza počet snímkov za minútu, rýchlosť skenovania však záleží aj na veľkosti snímaného dokumentu a výkonu počítača napojeného na skener.

Formát a rozlíšenie skenovanej predlohy

Najbežnejšie používaný formát je A4, ak však potrebujete pravidelne skenovať väčšie formáty, myslite na to už pri výbere skenovacieho zariadenia. Skenery, ktoré si poradia s formátom A3 sú drahšie a vyžadujú väčší priestor, preto zvážte akú veľkosť dokumentov bežne používate a tomu prispôsobte  rozhodnutie o type zariadenia.

Rozlíšenie dokumentov sa označuje v jednotkách DPI. Čím vyššia je DPI, tým detailnejšie a vyššie rozlíšenie bude mať výsledný sken. Ak chcete dosiahnuť vysokú kvalitu skenov, nezabudnite na to, že tieto súbory zaberú v pamäti počítača oveľa viac miesta.

Pripojenie k počítaču

Myslite na to, aké pripojenie zariadenia vyhovuje vášmu priestoru. Skenery je možné pripojiť k počítaču cez USB, cez WIFI, alebo cez LAN – toto riešenie umožňuje pripojenie viacerých počítačov, čo je ideálne pre kancelárie a firmy.

Denní výkon

Ak plánujete intenzívne využívať skener na dennej báze, zistite si aký doporučený denný výkon má skener. Ide o doporučený počet dokumentov, ktoré zvládne skener za jeden deň. Ak tento parameter prekročíte, môže prísť k poškodeniu, alebo preťaženiu zariadenia.

Cena

Rozhodovanie o výbere skenera sa začína a končí pri cene. Ak budete skener viac vyťažovať alebo ho potrebujete do kancelárie pre viac užívateľov, vyberajte si z výkonnejších a drahších zariadení, ktoré vydržia aj väčšiu záťaž. Ak je skener určený pre občasné použitie do domácnosti, investujte do skeneru, ktorý zaberie menej miesta a je zameraný presne na vaše potreby.

Pomoc pri výbere

Ak si aj napriek všetkým informáciám neviete vybrať, obráťte sa na odborníkov, pomôžu vám vybrať efektívny skener pre vaše potreby. Pomôžeme vám zorientovať sa a vybrať si taký skener, ktorý vám pomôže efektívne pracovať.

Pozrite si aktúalnu ponuku skenerov tu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia